bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier 1.0
Algemene voorbeelden
'Bier na wijn geeft venijn. Wijn na bier geeft plezier' heeft geen wetenschappelijke, maar een historische achtergrond. In onze contreien werd wijn vroeger gedronken door de gegoede burgerij, terwijl bier een goedkoper product was dat voor veel meer mensen toegankelijk was. Bier was een volksdrank. Wie wijn dronk, stond er financieel doorgaans beter voor dan een bierdrinker. Van mensen die van een rijkere in een minder fortuinlijke toestand verzeild raakten, werd gezegd dat ze noodgedwongen moesten overschakelen van wijn naar bier. Bier na wijn is venijn, doelt op de financiële terugval. Omgekeerd, konden mensen die het financieel beter verging, meer van het leven genieten. Vandaar: wijn op bier is plezier.
Ze kraakten in totaal drie flessen wijn en daarna zette Leen koffie en dronken Jan en Fons nog een paar pinten. 'Bier op wijn is venijn,' zei Tille, maar daar konden ze tegen, lachten ze.
Het gezegde 'Wijn op bier is plezier en bier op wijn is venijn' is eigenlijk een fabeltje en verwijst louter naar de verandering in sociale status, maar dit geheel ter zijde.